5 Ház Borbirtok
Weingartner Olivér - Multikulti 2024
2024
Rozé
Gyöngyözőbor
Syrah (Shiraz), Saszla (Chasselas), Néró, Zweigelt, Turán, Cabernet franc, Chardonnay, Pinot noir, Merlot, Kékfrankos, Olaszrizling
Száraz
Magyarország
Nagy-Somló
12,5 % Vol.
0,75 L
8,00 C
A Weingartner Olivér Multikulti 2024 egy igazi egyedi karakterű rosé Pét-Nat. A szőlőket három különböző termőhelyről ((Badacsony (30 éves fajtagyűjtemény) – 50%, Káptalantóti (vegyes ültetvény)– 25%, Lesencefalu (vegyes ültetvény) – 25%)) szüreteltük. A borász számára ez a bor különleges érzelmi jelentőséggel bír, hiszen a káptalantóti és lesencefalui ültetvények családi öröksége részét képezik. A 3 területen termett szőlőket egy időben, egy napon szüreteltük és egészfürtösen préseltük. A bor különlegessége, hogy a Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Zweigelt, Kékfrankos, Syrah, Néro, Turán, Chasselas, Chardonnay, Olaszrizling, Zöld Veltelini fajták meglepően harmonikus egyensúllyal egészítik ki egymást, izgalmas sav-cukor arányt eredményezve. A bor 13 g maradékcukornál került palackba, mely a palackban tovább erjedt, majd alkohollá és szén-dioxiddál (finom buborékokká) alakult.
A felhasználói élmény növelése érdekében a bort degorzsáltuk, így felbontáskor nem kell attól félni, hogy kirobban a palackból.
Illatában a vörös gyümölcsök vibráló kavalkádja nyílik meg – málna, szamóca és piros ribizli, amelyeket finoman kiegészítenek a virágos jegyek, némi rózsa és hibiszkusz árnyalattal. Az érintésnyi fűszeresség (fahéj, fehér bors) és az érett citrusok frissítő tónusai tovább fokozzák az izgalmasságát.
Ízében a lendületes savak és a krémes buborékok tökéletes egyensúlyban mozognak. A piros gyümölcsök mellett grépfrút és lédús őszibarack is felsejlik, a korty végén pedig egy leheletnyi mézesség és ásványosság teszi hosszabbá az utóízt. A természetes erjedésnek köszönhetően a bor játékos, lendületes, a Pét-Nat stílus rajongói számára igazi különlegesség.
Weingartner Olivér Multikultija tökéletes aperitifként, de könnyedebb, fűszeres ételekhez, például ázsiai fogásokhoz vagy grillezett halakhoz is nagyszerű választás. Fogyasztását 8-10°C-on ajánljuk, hogy a bor frissessége és gyümölcsössége a legjobban érvényesüljön.
5 900 Ft
Egységár: 7 867 Ft/L
DRS - Visszaváltási díj: +50 Ft / db
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
A Weingartner Olivér Multikulti 2024 egy igazi egyedi karakterű rosé Pét-Nat. A szőlőket három különböző termőhelyről ((Badacsony (30 éves fajtagyűjtemény) – 50%, Káptalantóti (vegyes ültetvény)– 25%, Lesencefalu (vegyes ültetvény) – 25%)) szüreteltük. A borász számára ez a bor különleges érzelmi jelentőséggel bír, hiszen a káptalantóti és lesencefalui ültetvények családi öröksége részét képezik. A 3 területen termett szőlőket egy időben, egy napon szüreteltük és egészfürtösen préseltük. A bor különlegessége, hogy a Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Zweigelt, Kékfrankos, Syrah, Néro, Turán, Chasselas, Chardonnay, Olaszrizling, Zöld Veltelini fajták meglepően harmonikus egyensúllyal egészítik ki egymást, izgalmas sav-cukor arányt eredményezve. A bor 13 g maradékcukornál került palackba, mely a palackban tovább erjedt, majd alkohollá és szén-dioxiddál (finom buborékokká) alakult.
A felhasználói élmény növelése érdekében a bort degorzsáltuk, így felbontáskor nem kell attól félni, hogy kirobban a palackból.
Illatában a vörös gyümölcsök vibráló kavalkádja nyílik meg – málna, szamóca és piros ribizli, amelyeket finoman kiegészítenek a virágos jegyek, némi rózsa és hibiszkusz árnyalattal. Az érintésnyi fűszeresség (fahéj, fehér bors) és az érett citrusok frissítő tónusai tovább fokozzák az izgalmasságát.
Ízében a lendületes savak és a krémes buborékok tökéletes egyensúlyban mozognak. A piros gyümölcsök mellett grépfrút és lédús őszibarack is felsejlik, a korty végén pedig egy leheletnyi mézesség és ásványosság teszi hosszabbá az utóízt. A természetes erjedésnek köszönhetően a bor játékos, lendületes, a Pét-Nat stílus rajongói számára igazi különlegesség.
Weingartner Olivér Multikultija tökéletes aperitifként, de könnyedebb, fűszeres ételekhez, például ázsiai fogásokhoz vagy grillezett halakhoz is nagyszerű választás. Fogyasztását 8-10°C-on ajánljuk, hogy a bor frissessége és gyümölcsössége a legjobban érvényesüljön.
Az évjáratról
.
Syrah (Shiraz)
Világfajta, de szemben a népszerű legendával nem közel-keleti (a Shiraz nevű iráni város alapján feltételezett perzsa), hanem dél-francia eredetű, őshazája a Rhône-völgy (még pontosabbn Isère, Grenoble környéke). Jellemzően tanningazdag, strukturált bort ad, feketebogyós gyümölcsökre, borsra emlékeztető aromákkal, de karcsúbb (óvilági) és vastagabb, teltebb (újvilágias) példái egyaránt számosak. Itthon 270 ha-on terem.
Saszla (Chasselas)
Korai érésű, közepesen termő, csemegeszőlő-fajta, de borkészítésre is alkalmas. Fürtje középnagy (130g átlagtömegű), gömbölyű, vállas, laza. Bogyója középnagy, sárga, alig hamvas, vékony héjú. Húsa ropogós, lédús, muskotályos ízű és zamatú. Forrás: Borászportál.hu
Néró
Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben, Eger 2 és Gárdonyi Géza keresztezésével. Eredetileg csemegeszőlőnek volt szánva, de mivel ellenálló a gombabetegségekkel szemben, szokatlanul magas cukorfokkal, és kifejezetten magas savtartalommal képes beérni, kettős hasznosítású fajtává vált. Bora élénk színű, fűszeres zamatú, könnyen kedvelhető, rozéként is egyre népszerűbb. Mai termőterülete mintegy 100 hektár. Hegyi Gábor
Zweigelt
Fritz Zweigelt nemesítette kékfrankos és szentlőrinc (Sankt Laurent) keresztezésével 1922-ben; Ausztria legelterjedtebb kékszőlőfajtája (mintegy hatezer hektárral), nálunk 1500 ha-on terem. Jellemzően könnyű-közepes testű, bogyósgyümölcsös aromatikájú bort ad, fajtatisztán könnyen felismerhető lilás, ciklámenes beütésű színéről.
Turán
1964-ben nemesítették Egerben Csizmazia József és Bereznai László (Bikavér 8 × Gárdonyi Géza keresztezésével). Festőlevű fajta, többnyire jellegzetesen florális karakterű, vastag, cserzőanyagban gazdag bort produkál. Területe ma összesen 170 hektár, leginkább egri és mátrai borászok foglalkoznak vele.
Cabernet franc
Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.
Chardonnay
Az egyik legrégebbi világfajta, Burgundia fő fehérszőlője. Jól közvetíti a termőhelyet, viszonylag semleges, fajtajellege diszkrét almás, sárga gyümölcsös aromákban érhető tetten. Voltaképpen a Loire-ból származik, onnan terjedt el Champagne-ba is. Itthon közel 2200 ha-on terem.
Pinot noir
A világfajták közt talán a legarisztokratikusabb, "a kékszőlők hercegének" is nevezik, mivel elég kényes, igen magas színvonalú szőlészeti munkát igényel. Bora általában savhangsúlyos, tanninban szegény, törékeny pirosbogyós, fűszeres-avaros aromákkal. Őshazája, Burgundia mellett elsősorban az USA nyugati partján, Oregonban és Új-Zélandon találkozhatunk szép példáival. Magyarország területe 1100 ha, olyan különböző vidékeken megtalálható, mint Dél-Balaton, Eger, vagy Villány.
Merlot
Világfajta, az egyik „legengedelmesebb” kékszőlő: könnyű, savhangsúlyos sillert, és testes, tanningazdag, lekvárosan sűrű bort egyaránt lehet belőle készíteni a hozamkorlátozás, termőhely függvényében. Fajtajellege leginkább piros gyümölcsökben (eper, málna, szamóca) jelenik meg. A cabernet franc az egyik őse, magyarországi termőterülete kb. 2000 ha.
Kékfrankos
Osztrák-magyar eredetű kékszőlőfajta, bora általában közepes testű, kifejezett savérzetű, cseresznyés-meggyes ízvilágú. Sokáig összetévesztették a gamay-val, helyenként a pinot noir-ral, innen erednek a Burgundiára utaló hasonnevei. Jelenleg a legnagyobb területen művelt szőlőfajtánk, valamivel több mint hétezer hektáron terem.
Olaszrizling
Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. Akik szagoltak már rezedát, azok szerint rezeda illatú, és gyakori a kesernyés, mandulára emlékeztető utóíz. A nevén kívül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok, és nem is hasonlítanak. Jelenleg graševina néven Horvátország fő fajtája kb. 8500 hektárral. Ausztriában is elterjedt, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha.